Skip to content

Na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku održana rasprava o ulozi optometrije i optometrista u zdravstvenom sustavu

https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/na-tematskoj-sjednici-odbora-za-zdravstvo-i-socijalnu-politiku-odrzana-rasprava-1

Tema 112. sjednice odbora za zdravtsvo koja se održala 25.10.2023. je bila:

“Uloga optometrije i optometrista u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske”.

Mnoge očne bolesti ako nisu rano otkrivene i odgovarajuće liječene mogu uzrokovati trajni gubitak vida. Stoga je važna prevencija i redovita kontrola vida u kojoj optometristi – inženjeri optometrije, odnosno prvostupnici specijalizirani za primarnu očnu skrb mogu imati važnu ulogu. Europska unija je 2014. godine optometriju uvrstila u primarnu zdravstvenu zaštitu i time potvrdila smjernice prema članicama EU-a kojima optometrijska struka i optometristi pripadaju u zdravstvenu djelatnost. No, iako mnogi optometristi u Hrvatskoj već sada rade u suradnji s liječnicima te su sastavni dio njihovih timova, optometristi nisu zdravstveni radnici.

Predstavnici Hrvatske udruge optometrista smatraju da bi se uključivanjem optometrista u tim s oftalmolozima, među ostalim, uz dobivanje više vremena za pacijente i edukacije, povećala i mogućnost prevencije oštećenja vida (optometrist bi u okviru svojih kompetencija mogao napraviti neke od dijagnostičkih pretraga /snimanja i oftalmologu proslijediti dobivene rezultate na očitanje i daljnji postupak). To bi se u konačnici odrazilo i na smanjenje liste čekanja za pregled kod oftalmologa, što bi znatno moglo pridonijeti i rasterećenju zdravstvenog sustava.

Kakvi su suvremeni zahtjevi i kakva je uloga optometrista u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske te koje su prepreke i prednosti njihova uključivanja u zdravstvene radnike, na sjednici Odbora govorili su cijenjeni stručnjaci, predstavnici ministarstava, veleučilišta, klinika i udruge HUO.

 


Stručni skup Optičara i Optometrista povodom “Svjetskog dana vida”

Pozivamo Vas na stručni skup Optičara i Optometrista povodom “Svjetskog dana vida” koji će se održati u petak 20. i subotu 21. listopada 2023. u Rogaškoj
Slatini u prostorijama Anin Dvora i u prostorijama Školskog centra Rogaška Slatina.

Na Stručni skup pozivaju se tvrtke i poduzetnici koji se bave ovom djelatnošću te članovi njihovih obitelji, a dobrodošli su i svi zaposlenici. Događaj je namijenjen edukaciji, upoznavanju i druženju.

Kako bi odali počast “Svjetskom danu vida” za Vas smo pripremili  25 različitih predavača koji će držati predavanja na slovenskom, hrvatskom i
engleskom jeziku. Sve skupa Vas čeka preko 20 sati predavanja i radionica koje će pokriti sve aktualne teme iz svijeta Optike i Optometrije. Nakon dva dana puna novosti i zanimljivih tema, cijelu priču ćemo okruniti svečanom večerom u Aninom Dvoru uz popratni zabavni program, tako da je dobar provod zagarantiran.

Svim sudionicima je organizirana posebna cijena za rezerviraciju smještaja (sa doručkom) u slijedećim hotelima:
Hotel Atlantida rezervacije noćenja putem: info@atlantida-rogaska.com ili
tel. +386 (0)3 6201 600
Grand Hotel Rogaška rezervacije noćenja putem: info@rogaška-resport.com ili
tel. +386 (0)40 151 030

Za bilo kakve dodatne informacije i pojašnjenja na raspolaganju Vam stoje:
Iris Ksenija Brkovič, tajnica sekcije u OZS, tel: 01 5830 566, e-mail iris.brkovic@ozs.si
Matic Vogrič, predsjednik DOOS-a, tel: 041 286 345, e-mail: vogric.matic@gmail.com

U nadi da smo za Vas odabrali zanimljive teme i da će Vam prikupljene informacije dobro doći na Vašem poslovnom putu, srdačno Vas pozdravljamo i radujemo se susretu!


Veleučilište Velika Gorica sa veseljem ponovno kreće u organizaciju V. optometrijske konferencije srednje i jugoistočne Europe. Kako bi uspjeli u svom nastojanju daljnjeg jačanja ovog značajnog optometrijskog skupa pozivamo Vas da sudjelujete u realizaciji našeg cilja uz obostranu korist.

Teme konferencije:

  • Refrakcija i binokularni vid
  • Novi aspekti u kontaktnim lećama
  • Klinička optometrija
  • Suradnja između optičara, optometrista i oftalmologa

Radionice:

Niz radionica kliničkih vještina, od kojih će neke biti podržane od strane glavnih sponzora.

Više na: https://occsee.hr/hr/

EAOO Poznań 2023

Registration

EAOO Academy Hour

December 20th 18:30 CET

“Out of the Box – Ophthalmic Optics in Transition”

https://videoconf-colibri.zoom.us/j/6094618865

1. studentska konferencija optometrije “dr. Božo Vojniković”

S veseljem vas obavještavamo da Veleučilište Velika Gorica u suradnji sa Studentskim zborom Veleučilišta Velika Gorica i Hrvatskom udrugom optometrista organizira 1. studentsku konferenciju optometrije „dr. Božo Vojniković“  koja će se održati 12. studenog 2022. godine na Veleučilištu Velika Gorica.

Na ovaj način želi se odati počast dr. Boži Vojnikoviću, dugogodišnjem predavaču i prvom pročelniku studija Očna optika, koji je na Veleučilištu Velika Gorica osnovan 2007. godine.
U trenutku kada su rijetki vjerovali u uspjeh studija Očne optike, profesor Vojniković preuzeo je njegovo vođenje i s upravom Veleučilišta preuzeo i svu odgovornost koja je išla s ustrojem novog studijskog programa. Za sve što je učinio za Veleučilište Velika Gorica, studenti i djelatnici Veleučilišta bit će mu zauvijek zahvalni. Kako bi svoju zahvalnost dokazali, studentska konferencija nosi njegovo ime.

Sudionici konferencije biti će diplomirani studenti studija Očna optika koji će svojim budućim kolegama prezentirati svoje radove i time prenijeti svoja znanja i vještine.